Jenteloven

Halve2014-februar-namibia-uganda 033

Høstferien er enten overstått eller over oss. Mange synes det er rart å ha en uke fri når vi nettopp har begynt på jobben igjen etter sommerferien, men jeg synes vi må beholde den gamle tradisjonen med potetferie, eller høstferie som det nå kalles. Vi trenger den for å forberede oss til den lange vinteren og de korte dagene.

Jeg nyter hjemme-alene tid med bikkja mens mann og datter er på Kreta der de henter nye krefter og inspirasjon til vintersesongen. Vinteren kommer tidlig i fjellbygda og vi må passe på å få med oss alle solstrålene du kan før vinterens hvite teppe lukker seg om oss og vi ikke kommer skikkelig ut i lyset igjen før i februar. Det er lenge til!

Utsatt for Janteloven?
Men, hvordan står det til med selvtilliten din foran den nye arbeidsøkta som snart starter igjen?  Mange starter i nye jobber med nye utfordringer, andre starter på en tilværelse de vet lite eller ingenting om, kanskje arbeidsløshet eller pensjonisttilværelse?

Du vet best hvor du er i livet, men er du klar til å stå fram, vise hvem du er, ta ordet og snakke høyt og tydelig på jobben, i møter eller forsamlinger der du er ny, ukjent og der de fleste deltakerne er menn du ikke kjenner, eller motsatt, som du kanskje kjenner så alt for godt?

Jeg har fulgt en svensk blogg i drøyt ett år nå som heter » Att øverlista Jante».  Bloggen er etablert for å styrke lesernes selvtillit og troen på seg selv, sin egen verdi og styrke i hverdagen.  Dette står i sterk kontrast til Jante som er uttrykket for «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned». Aksel Sandemose, (Wikipedia 2014). Janteloven som Sandemose skrev om,  er » Loven» som mange kvinner lærer å hate allerede i ung alder fordi den undertrykker og nedvurderer viktigheten av likestilling og kvinners plass og rolle  i samfunnet.

Innleggene på den svenske bloggen har fått meg til å reflektere rundt de små og store «Jantene»  som omgir oss i hverdagen. De påvirker oss og mulighetene våre langt mer enn vi ofte tror.  De har en sterk tendens til å undergrave og hindre framgang for jenter og kvinner spesielt som det er  sterk grunn til å rope varsko for.

Kvinneundertrykkelse – også fra kvinner
Siden Jante er et mannsnavn, forestiller jeg meg at han er en mann, og kaller han HAN i denne bloggen. Jeg mener ikke at det nødvendigvis alltid er slik. Det er dessverre etterhvert mange KvinneJanter  også som bruker Janteloven mot sine egne kvinnelige kolleger og «venner». Jeg får stadig høre om baksnakking, undergraving og maktmisbruk blant kvinnelige sjefer og kolleger også.  Jeg ser også at noen kvinnelige sjefer bare omgir seg med noen få utvalgte kvinnelige venner og kollegaer. Dette  trenger ikke være ondsinnethet, men det hindrer at andre kvinners talent vokser og utvikler seg.

Ondsinnethet og spørsmålstilling om kvinners kunnskaper og kompetanse derimot møter vi svært ofte i ansettelsesdiskusjoner der «gode kollegaer» snakker såkalt «åpent» med hverandre om personlige egenskaper hos søkere de sjelden har førstehånds kjennskap til.  Det trekkes fram så mange beveggrunner for «ikke å» at man noen ganger skulle tro at det drives etterretning og ikke ansettelser av folk.

Jeg har deltatt i mange slike møter selv og sett hvor gjerrige vi er i forhold til å gi kvinner sjansen. Det tas så mange  forbehold og det er så mange reservasjoner at vi ofte mister de beste kvinnene som tør å ta tak i de forandringene som samfunnet trenger.

Å bruke Janteloven mot våre medsøstre er en gjerrighet vi ikke har råd til om vi ønsker et mer rettferdig samfunn de alle kan realisere sine evner og by på sitt beste seg!

Janteloven, alias BygdedyretLever i beste velgående
I årevis har mange trodd at Jante er død og begravet i Norge. Selv om det har vært stille rundt han, betyr det slettes ikke at han er død. Nei,da, han lever fortsatt, og i beste velgående. Han har bare «modernisert» seg.

Istedenfor å holde oss kvinner i «heimen», omkranset av unger, vaskebøtter, oppvask, kokekar, og ei krevende svigermor, snek han seg ut av kjøkkenet og over i arbeidslivet og senest inn i sosiale nettverk. Selv om inntreden i arbeidslivet skjedde for mange år siden, er han blitt der, og fått lov til å gjøre nesten alt han vil.

Jante er infam og  spiller på alle våre «svakheter » som kvinner. Han elsker vår dårlige samvittighet. Ja, du vet den dypt begravde, men alltids tilstedeværende, dårlige samvittigheten som rokker ved selvfølelsen.  Han minner oss i tide og utide over at vi ikke tar oss nok av barna, at vi forlot hjemmet i et eneste kaos, at vi ikke rekker alt det som «alle andre » gjør sosialt og at vi ikke koker, baker,syr og strikker slik alle andre mødre, våre søstre og superpopulære bloggere gjør.

Han riktig nyter å utfordre samvittigheten. Om det ikke var nok med dårlig samvittighet for eget hjem, så har mange av oss eldre foreldre eller slektninger som vi burde ta oss mer av.  Mange av oss har også unger som i følge omgivelsene,  skulle ha vært med på flere etterskoleaktiviteter. Om ikke det er nok, så har vi kanskje et kjærlighetsforhold der vi heller ikke føler at vi ikke strekker til?  Jante!!!

Ikke stikk deg ut
Så var det utseendet, da,  der er han ikke snau heller. Han liker seg best når du kler deg som en mann, gjerne i en mørk farge hvor du bli usynliggjort, hvor du glir inn i arbeidsgruppen eller forsamlinger uten å stikke deg ut eller fram. Han blir usikker om du viser din femininitet ved å bruke friske, sterke farger, og viser at du er kvinne! At du til og med har vett i pannen og styrke til å stå for det du mener, liker han svært dårlig.  «Vær som alle de andre», visker han, » og for all del ikke stikk deg ut»!Jante illustrasjon

Ikke tro du er noe! Han skriver det gjerne til deg også, på epost. Det er lettere slik. Før skrev han det gjerne på en liten lapp som han stakk til deg, eller han tok deg til side i ei pause. «Det er ikke det at JEG misliker det, men jeg vet om mange andre som gjør det»!  Hørt det? Ja, dessverre, hvem har vel ikke etter å ha vært i arbeidslivet noen år. Jante spiller på usikkerheten og selvtilliten din slik at han selv kommer bedre fram i lyset selv, den drittsekken.

Konformitet er et undertrykkingsredskap som Jante elsker, selv i ei tid med internet og sosiale media. Konformitet ordner samfunnet og setter kvinner perfekt på plass. Det sementerer populære holdninger og forteller oss hva som er det riktige, hva vi skal tro, like og mene.

Vil helst herje så mye som mulig
Jante elsker sosiale media,  særlig der «rosabloggerne» forteller andre flinke jenter og kvinner om sin personlige stil i form av hjemmelaget lykke i rosa og hvitt.  Da koser han seg for slik vil nemlig Jante helst ha oss;  som store småjenter som  seiler på ei hvit svane gjennom store deler av livet der vi ikke tar stilling til noe som helst. Der vi overlater de store politiske spørsmålene til menn, der vi ikke stiller  spørsmål om samfunnsutviklingen eller stiller krav på områder som berører vårt liv og våre vilkår som kvinner.

Han bruker også sosiale media til å herje med folk, først og fremst dem han ikke kjenner. Han hetser gjerne, og kan til og med uttrykke hat på sitt verste. Jante liker anonymiteten på Facebook  og andre nettsteder der han kan si hva han vil uten at det får konsekvenser, hvor han kan utfordre deg uten at han må stå ansikt til ansikt med deg og gjøre seg til talsmann for andre som ikke tør å være så utfordrende som han selv. Han er alltid den første til å kommentere og legger ikke fingrene imellom når han er uenig med deg.

Kritisk tenkning er en trussel mot Jante,  derfor liker han ikke kvinner med utdanning, kunnskap og erfaringer. Du må ikke tro at du kan noe, vet noe eller duger til noe er hans lover. Kritisk tenkning strider mot hans samfunnsoppfatning og truer hans sanne eksistens.

Han vil likevel ha tak i kunnskapen dine for å kunne briljere selv, vise at HAN kan og vet, slik at han kan øke sin innflytelse og respekt blant sine kolleger og venner. Han liker å referere til forskning, rapporter og skriv som du har lest, men som han ikke har giddet å sette seg inn i! Han ber deg fortelle, dele og gi han tips om hvor man kan finne sakene på Google.com, eller andre lett tilgjengelige media slik at han kan holde seg på toppen av kunnskapspyramiden til en hver tid. HAN vil nemlig både bli hørt og sett.

Motstander av endring
Selv etter alle disse årene med loven om likestilling, har han selvsagt sørget for at kvinner ikke er på samme lønnsnivå som menn på tross av alt vi vet, kan, og bidrar med! Han bryr seg lite eller ingenting om det er bare 4% kvinner i ledende stillinger i arbeidslivet i Norge så lenge han avanserer og kommer seg til topps. Skulle da bare mangle om det skulle bli reel likestilling på slike områder, da blir det jo alt så vanskelig!  Han synes forresten det er helt greit at kvinner jobber deltid eller midlertidig, også. Hans plass i arbeidslivet blir mindre truet av det fordi han planlegger jo å stå hele arbeidsløpet ut!

Nå er ikke Jante helt blind for at det kan komme forandringer, men han og hans Jantevenner er klare motstandere av forandring. De er mest redde for et nytt Kvinne opprør der kvinner krever sin rett til fulltidsarbeid, pensjonspoeng for alt arbeid og full deltakelse i beslutningsprosessene i arbeidslivet.

Jenteloven
På tross av all positiv framgang for jenter og kvinner i Norge har vi langt fra full likestilling og vi er kommet dit at kvinner er lei av å ikke bli sett og anerkjent for det de kan, bidrar med og står for i samfunnet! Vi vil kvitte oss med Janteloven og innføre Jenteloven isteden!

JentelovenJenteloven er gammel  og av ukjent opprinnelse. Jeg fikk den overlevert av min mor som slett ikke var noen kvinneaktivist for mange år siden. Hun hadde følt Janteloven på kroppen og sa klart fra at den måtte jeg kjempe imot.

Jenteloven er derfor til deg som strever i hverdagen og som synes det er på tide at kvinner blir anerkjent for de vi kan og bidrar med på alle områder!

  1. Husk at du er et enestående og verdifullt menneske
  2. Din verdi kan ingen annen måle
  3. Du har tilstrekkelig med vett
  4. Du har noe som ingen andre har
  5. Du har innsikt og erfaringer som ingen andre har
  6. Du har mye å være stolt av
  7. Du duger til veldig mye
  8. Du har evne til å tolerere andre
  9. Det er noen som bryr seg om deg
  10. Du vet og kan noe som du kan lære andre

Først og fremst er du et verdifull fordi du er nettopp den du er!

Del gjerne Jenteloven med alle dine medsøstre og skap debatt rundt hvordan vi kan styrke selvtillit, selvfølelse og danne sterke nettverk av kvinner som tør, vil og kan !

Reklame