Etter noen års pause raser debatten om den såkalte sexkjøpsloven igjen i Norge. Den nye regjeringen er på banen sammen med Venstre og begrunner debatten med at det er nå er flertall i Stortinget for å fjerne denne loven så nå skal den bort.
Hvordan denne debatten egentlig startet igjen, vet ikke jeg, men Tanja Ramm, en tidligere prostituert dansk dame, vet klart hva hun snakker om, når hun forteller hvor jævlig det er å bli utsatt for vold innen prostitusjon, og hvor stort behov det er for å beskytte kvinnene mot denne volden. Ære være henne for at hun står fram og forteller voldtekt, trusler og undertrykking fra menn som kjøper sex for sin egen fornøyelses og spennings skyld.
Sett fra et kvinnerettighets perspektiv så er denne handlingen krenkende, undertrykkende, diskriminerende og fornedrende. Hvor vondt må det ikke være å bli utsatt for menn som ser på deg som et stykke kjøtt og som behandler deg deretter? At loven mot kjøp av seksuelle tjenester oppheves vil kunne føre til at slike handlinger strengt tatt blir lovlig. Når kapasiteten til å følge opp nåværende lovverk er for dårlig blir ikke situasjonen bedre om sexkjøpsloven fjernes.
Er dette oss kvinner verdig? Slik behandling som Tanja Ramm beskriver fikk meg til å lure på om det fortsatt er en generell oppfatning i samfunnet at prostituerte kvinner ikke har rettigheter som kvinner og mennesker på likt vis som alle oss andre?
Etter min oppfatning trenger de prostituerte økt beskyttelse, ikke mindre beskyttelse som vil skje om den eksisterende loven fjernes. De trenger politiets beskyttelse, sosial og støtte apparet å henvende seg til, og lene seg på, og de trenger medmennesker som holder kvinnerettighetsdebatten varm.
At den eksisterende loven ikke virker i forhold til sin hensikt betyr vel ikke at det blir bedre om den fjernes ? Det virker for lettvint og dårlig gjennomtenkt. At det operasjonelle rundt loven må gjennomgås og styrkes tror jeg mer på og det er dit debatten må komme. Selv om FRP hevder at bruken av loven skal evalueres og det skal legges fram en rapport om det, var det også klart både fra FRPs og Venstres side at de allerede hadde bestemt seg for at loven skal fjernes. Det virker ikke å være i tråd med god folkestyre praksis.
Vold mot kvinner er sterkt utbredt i alle land i verden og Norge er ikke noe unntak. Ei heller er de prostituerte. Omfanget av vold mot kvinner, og ikke minst seksuell vold mot jenter og kvinner er så stort at FN for noen år tilbake satte i gang en verdensomspennende aksjon om Vold Mot Kvinner. Norge støtter denne kampanjen, og gir store midler til FNs Befolkningsprogram som leder aksjonen på verdensbasis. Den norske debatten bør derfor legge de samme kvinnerettighetsperspektivene til grunn som de som ga opptakten til denne kampanjen.
Det bør ikke være tvil i 2014 om at kvinner er kvinner i sin egen rett og at vi eier vår egen kropp. Det gjelder også prostituerte kvinner. De skal derfor ikke behandles som en billig vare som kan plukkes ned fra ei hylle og behandles slik man vil. I den verdensomspennende kampanjen i regi av et samlet FN står jenters og kvinners rett til beskyttelse mot vold, overgrep, og forfølgelse av overgriperne (les gjerne kundene) i sentrum.
Alle kvinner har rett til beskyttelse mot diskriminering og fornedring og debatten framover må ta dette inn over seg. Kvinner som tyr til prostitusjon er svært sårbare og utsatte, og de får sjelden den beskyttelsen de trenger mot vold fra kunder eller overgripere. Det ble også bekreftet i debatten i går kveld. Ved å fjerne loven blir mulighetene til beskyttelse enda svakere og kundene og overgriperne får fri adgang til å forskyne seg i «markedet» uten å bli satt til veggs eller straffet for det.
I debatten på NRK, ble det opplyst at 65% av det norske folk er i mot opphevelse av sexkjøpsloven. Har de folkevalgte tenkt å rette seg etter dette? De som fremmer folk flests interesser i regjering bør vel også sørge for at beslutningene der er i tråd med dette og at et reelt folkestyre fungerer istedenfor å kjøre over det når det passer dem?